تاریخچه 4000 ساله پرورش ماهی

تاریخچه 4000 ساله پرورش ماهی

تاریخچه پرورش ماهی ؛

بیش از 4،000 سال از شروع نگهداری ماهی توسط انسان میگذرد،. اولین پرورش دهندگان ماهی شناخته شده سومریان بودند ، که از حدود 2500 سال قبل از میلاد سابقه نگه داری از ماهی در استخر را داشته و از آنها به عنوان غذا استفاده می کردند، پس از آنها مصریان، رومیان و بسیاری از فرهنگ های باستانی دیگر، مجذوب زیبایی ، سرعت و چابکی ماهیها شدند و گاهی آنها را مقدس میدانستند. به عنوان مثال، مصریان باستان گونه های خاصی از ماهی های زیبا را تکثیر میکردند. تصاویری از این ماهی ها در نقاشی های دیواری مقبره های مصری یافت شده اند، که آنها را به عنوان یک شیء مقدس نشان می دهد. تجار روم نیزبرای تکثیر ماهی های آب شیرین مورد استفاده به عنوان غذا در مخازن پرورش ماهی معروف بودند.
اولین مطالعه رسمی در مورد ماهی توسط فیلسوف یونانی ارسطو (384-322 قبل از میلاد) انجام شد. او با نوشتن در مورد عادات ماهیها و تعریف گونه های بومی هر محل علم ماهیها (آبزیشناسی)را شروع نمود. سپس با بررسی دقیق ساختار فیزیکی و ثبت اطلاعات در مورد 115 گونه ماهی که در عصر او در دریای اژه زندگی میکردند اولین اسناد علمی آبزیشناسی را جمع آوری کرد. امروزه ، دانشمندان اطلاعات بیش از 20،000 گونه از ماهی ها در سراسر جهان را طبقه بندی کرده اند.

آکواریوم مدیون ماهی طلایی

بدون شک تفکر داشتن آکواریوم امروزی ومحبوبیت جهانی نگهداری از ماهی های زینتی مدیون ماهی طلایی یا گلد فیش یا همان ماهی قرمز ما ایرانی هاست از اینجا به بعد آن را با نام ماهی طلایی، نامگذاری میکنیم.

نگهداری از این گونه برای تزئین پس از سالهای زیاد استفاده از ماهیهای پرورشی خوراکی برای اولین بار در سال 960 میلادی در دوران سلسله سونگ در چین ثبت شده است.
استخرهای مملواز ماهی طلایی تزئینی در سالهای 968-975در میان اشراف محبوبیت زیادی پیدا کردند و خوردن این ماهی در چین به کلی ممنوع شد.
– در 1136 امپراطور تسونگ اقدام به تکثیر و پرورش این ماهی در یک محیط کنترل شده تر نمود.
تکثیر نژادهای جدید تکامل یافته تربه افزایش شناخت و محبوبیت ماهی طلایی در سراسر کشور کمک کرد.

در1510 ماهی طلایی نه تنها در بین اشراف بلکه در میان عامه مردم نیز متداول شده بود.ویلا و خانه های بسیاری از حوضچه هایی برای نگهداری و تکثیر ماهی طلایی برخوردار شدند.وحفاظت از تکنیک های تکثیر موفقیت آمیز به صورت یک راز ارزشمند متداول شد.
در این شرایط، اولین کتاب با عنوان “مقاله ای در مورد ماهی طلایی” در چین در 1596 نوشته شده است. در1616 ماهی های طلایی به ژاپن وارد شدند. ژاپنی ها در طول زمان تسلط خود را در تکثیر این ماهی حفظ کردند و در حال حاضر نیز بزرگترین صادرکننده ماهی طلایی به سراسر دنیا می باشند.
در1691در اولین حضور در اروپا ماهی های طلایی در پرتغال ظاهر شدند، و از آنجا در سال 1728 وارد انگلستان شدند. در این زمان، این ماهی در سراسر اروپا محبوب طبقه حاکم و اشراف بود.
هلند اولین کشوری است که پرورش وتکثیرماهی طلایی را دراروپا در سال 1780 آغاز نمود. در 1850ماهی های طلایی به دنیای جدید خود یعنی ایالات متحده وارد شد و تبدیل به یکی از جاذبه های نیویورک گردید. پس از این موفقیت اولین پرورش دهنده ماهی طلایی در ایالات متحده فروشگاه خود را در مریلند افتتاح کرد.
دیگر نگهداری از ماهیها و مخصوصا ماهی طلایی در بسیاری از نقاط دنیا بسیار مرسوم شده بود اما همچنان در حوضچه ها و استخرها این کار انجام می شد و خبری از آکواریوم امروزی نبود.
در1850 انگلستان ، تاریخ مهمی را در تاریخچه آکواریوم ثبت کرد ، تا آن زمان ماهیها برای مقاصد ابتدایی و شخصی و بدون داشتن دانش فنی نگهداری می شدند و انتخاب گونه هایی مانند ماهی طلایی نیز علاوه بر زیبایی شان، بدلیل مقاومت خوب آنها در مقابل شرایط بد نگهداری بود- تجربه نگهداری ماهی قرمز عید ما ایرانیان در شرایط کوچک تنگ و معمولا بدون غذا نیز به مقاومت ذاتی این گونه برمی گردد.

نظریه ساخت آکواریوم

بر اساس تحقیقات شیمیدان پریستلی و جانورشناس جانسون ، که متوجه ارتباط بین اکسیژن با گیاهان شده بودند رابرت وارینگتون نظریه ساخت آکواریوم یعنی مخزنی که بتوان ماهی را از کنار و نه فقط از بالا- مانند حوضچه های بزرگ- در آن دیدرا مطرح کرد.
نظریه او ، ساخت یک ساختار شیشه ای پر شده از شن و ماسه در کف ، به همراه حلزون ها ، و گیاهان برای تامین اکسیژن بود ، در این شرایط ماهیها می توانستند برای همیشه زندگی کنند. گیاهان با استفاده از فضولات ماهیها اکسیژن مورد نیاز ماهیها را تامین می کنند ، حلزون ها گیاهان پوسیده را می خورند و بر روی گیاهان تخم می گذارند ، و ماهیها از تخم های حلزون ها تغذیه میکنند. یک چرخه بسته کامل.

با این که بی نقص بودن این نظریه بعید به نظر می رسید، آکواریوم هایی برمبنای اصول این نظریه ساخته شدند. آکواریوم های گیاهکاری شده با اسکلت فولادی مهار شدند ، بدون تصفیه و بخاری و تجهیزاتی که ما امروز می شناسیم.
تقریبا در همان زمان در سال 1853 برای اولین بار در جهان آکواریوم عمومی در رجنت پارک لندن افتتاح شد. در طول 15 سال آینده، آکواریوم های عمومی مشابه در سراسر انگلستان ، و همچنین فرانسه و آلمان افتتاح شدند.
متاسفانه بسیاری از این آکواریوم های عمومی اولیه بدلیل تلفات ماهیهای خود بقا پیدا نکردند اما در آغاز دهه 1870با دانشی که مسئولین آنها نسبت به هوا دهی، تصفیه آب و دمای مناسب پیدا کرده بودند آکواریوم های زیادی افتتاح گردیده و ماندگار شدند. در1856مقاله ای ماندگار با نام “دریا در شیشه” توسط میلر آدولف رومالر در آلمان انتشار یافت که آن را به عنوان شروع نگهداری از آکواریوم به صورتی که امروزه می شناسیم میدانند، البته لغت آکواریوم به معنای محل نگهداری و نمایش آبزیان از سال 1841 در نوشته ها به کار برده می شد.
علاقه به ماهی در ایالات متحده نیز تقریبا از همین زمان شکل گرفت. در سال 1856 ، دولت ایجاد آنچه که امروز بخش ماهی از موزه ملی تاریخ طبیعی موسسه اسمیتسونین است را تاسیس کرد. اولین ثبت نام ماهی در اسناد دولتی آمریکا با نام ماهی مکنده (Catostomus hudsonius) در تاریخ 15 دسامبر سال 1856 ثبت شد.

50 سال آینده شاهد انفجار مجازی از علاقه به ماهی ها و محیط های آنها است. نهادهای معروفی مثل موسسه اقیانوس شناسی wood holes (1885) و موسسه اقیانوس شناسی Scripps (1903) در این دوره تأسیس شد ، بسیاری از آنها سازنده آکواریوم های عظیم برای نمایش عمومی هستند.
سالها به طول انجامید تا درک کاملی ازفیلتر بوجود آید. یکی از اولین آنها ، فیلتر زیرشنی ، در سال 1950 معرفی شد.
تا سال 1952 تمامی ماهیهای نگهداری شده در اسارت فقط از غذای زنده تغذیه می شدند تا اینکه دکتر بانش اطلس با اختراع غذای پولکی انقلابی را در این سرگرمی بوجود آورد.
از آن به بعد ، این سرگرمی رونق گرفت. استفاده از سوخت کمتر درحمل و نقل کوتاه تر (در آن زمان حمل و نقل هوایی هنوز در دوران نوزادی خود بسر میبرد) ، پرورش دهندگان و علاقه مندان به سرگرمی را بیشتر به سمت همگانی کردن سوق می داد تا بتوانند محصولات خود را در نزدیکترین فاصله عرضه کنند. اختراعات و درک شیمی آب و ماهی در عرض 30 سال گذشته هر کسی را قادر ساخته بود تا بدون مشکل یا با مشکلاتی کوچک از نگهداری از ماهیها لذت ببرد.
امروز ، ماهی دومین حیوان خانگی محبوب آمریکاست،. بیش از 7،4 میلیون خانوار در ایالات متحده ماهی آکواریوم دارند، و این رقم حتی شامل افرادی که ماهی قرمز در تنگ نگهداری می کنند نمی شود.
پیشرفت های علمی در سراسر قرن بیستم آکواریوم داری را ساده تر و لذت بخشتر از هر زمانی کرده است. مخازن با کیفیت تر ، فیلتر های بهبود یافته و پمپ های اکسیژن و یک رژیم غذایی متعادل از مواد غذایی مغذی امکان رشد و بقای ماهی در آکواریوم را بهتراز شرایطی که سومریان در 4000 سال پیش در استخرها انجام می دادند را بوجود می آورد.

(آب سکون)

Check Also

پروانه ماهی ماسک‌دار (راکون خط قرمز) (Chaetodon Lunula - Raccoon butterflyfish)

پروانه ماهي ماسک‌دار (راکون خط قرمز)

پروانه ماهی ماسک‌دار (راکون خط قرمز) (Chaetodon Lunula – Raccoon butterflyfish) پروانه ماهي راکون خط قرمز (ماسک دار) …