( خواص خوراکیها )
خیار دارای سلولز بسیار زیادی است و روی این اصل آب خیار، ملین خوبی میباشد تا بتواند سلولز را دفع كند. آب خیار برای رفع و درمان یرقان بسیار مفید است. علاوه بر این میتوان از جوشانده پوست خیار هم برای درمان یرقان استفاده نمود.
پوست خیار دارای ویتامین C میباشد. خیاری كه از صبح تا عصر روی بوته، زیر آفتاب بوده است و چنانچه قبل از غروب خورشید آن را چیده و همانجا صرف شود دارای ویتامین C بوده و برای نرمی استخوان و معالجه سل بسیار مفید است. خیار حاوى آب ، پروتئین ، چربى، آهن، فسفر، پتاسیم، منیزیم، قند، گوگرد، كلر و ویتامین A ، B1 ، B2، P، C، B6و E است.
این میوه به علت داشتن املاح معدنى زیاد در رژیم هاى لاغرى توصیه مى شود و باعث تخلیه سموم از بدن مى شود.
هرچه از خیارهاى كوچكتر و با پوست استفاده كنید هضم آن آسانتر و خواص بیشترى را داراست و باعث مى شود كه دچار نفخ معده نشوید.
خیار به علت داشتن سیلیكون و گوگرد باعث رشد موى بیشتر مى شود.
آب این میوه پوست را شفاف و با طراوت مى كند. براى تسكین خارش پوست گوشت خیار را بكوبید و روى پوست بگذارید.اگر پوستتان دچار جوش هاى قرمز رنگى است حلقه هاى خیار را در شیر قرار داده و سپس روى پوست بگذارید خیار به علت داشتن گوگرد معده را ضد عفونى مى كند و باعث قدرت ارتجاعى عضلات مى شود پتاسیم فراوان موجود در خیار باعث تنظیم فشار خون مى شود. خوردن خیار براى رفع تشنگى و پاك كردن كبد و زیاد شدن ادرار و از بین رفتن سنگ مثانه و كلیه مفید است با آب خیار زردى و یرفان را معالجه كنید. خیار به علت اینكه باعث دفع اسید اوریك مى شود باعث درمان رماتیسم مى شود و تب را از بدن دور مى كند.
بوئیدن خیار شما را از هیجان، غضب و عصبانیت ، لرزش اندام و سردرد دور مى كند. با تمام این خواص در خوردن خیار زیاده روى نكنید چون دیر هضم است. افرادى كه معده و روده حساس دارند در خوردن آن احتیاط كنند.
انواع خیار به صورت خام و پخته مصرف می شود. خیار شامل 90 درصد آب، حدود 3 درصد مواد قندی، كمتر از یك درصد پروتئین و مقداری بسیار ناچیز چربی می باشد. خیار سرد و مدّر است و ماده ای بسیار پر ارزش برای ساختن سالاد است.
بنابر احادیثی كه در صحیح بخاری و صحیح مسلم آمده از عبدالله بن جعفر نقل شده كه گفت من خود دیدم كه حضرت محمد صلی الله علیه و آله خرمای تازه و خیار را با هم می خورد.
خیار از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است و خنك كننده بدن می باشد و به هضم غذا كمك می كند .
چند خاصیت خیار
1)خیار حل كننده اورات و اسید اوریك است بنابراین مرض نقرس را درمان می كند .
2)خیار ادرار آور است .
4)خیار خون را تصفیه می كند.
5)سوپ خیار حبس البول را از بین می برد .
6)عصاره برگهای له شده خیار ایجاد تهوع می كند بنابراین در مسمومیت ها و اختلالات دستگاه جهاز هاضمه مصرف می شود .
7)خیار عطش را تسكین می دهد .
8)خیار ملین است .
9)خیار را حلقه حلقه كرده و روی پوست صورت بگذارید چین و چروكهای صورت را از بین می برد و صورت را جوان می كند.
10)اگر پوست شما چرب است خیار را با آب مقطر بپزید و با این آب صورت خود را شستشو دهید .
خیار دارای ساپونین و آنزیم های مختلفی مانند پروتئولی تیك و غیره و ویتامین ها و مواد معدنی مختلف می باشد .
در صد گرم خیار مواد زیر موجود است :
انرژی 8 كالری
آب 95 گرم
پروتئین 0/6 گرم
مواد چربی 0/1 گرم
مواد نشاسته ای 2/5 گرم
فسفر 30 میلی گرم
آهن 0/2 میلی گرم
كلسیم 25 میلی گرم
پتاسیم 160 میلی گرم
ویتامین آ 250 واحد
سدیم 6 میلی گرم
ویتامین ب 1 0/03 میلی گرم
ویتامین ث 7 میلی گرم
یك خیار معمولی را با دو لیون آب بجوشانید تا حجم آن یك لیوان شود سپس آنرا صاف كنید و بگذارید سرد شود بعد 50 گرم بادام خام و پوست كنده را آسیاب كرده و با این آب مخلوط كنید و بهم بزنید و با پارچه صاف كنید و به محلول صاف شده 250 گرم الكل سفید و یك گرم اسانس گل سرخ اضافه كنید و كاملا هم بزنید هر روز از این لوسیون طبیعی به صورت خود بزنید تا پوست شما همیشه جوان بماند .
اشخاصی كه ناراحتی معده دارند نباید در مصرف خیار زیاده روی كنند زیرا ممكن است باعث اختلال در دستگاه هضم گردد .
خیار نفاخ است چون سریعا در معده فاسد می شود همیشه باید آنرا قبل از غذا خورد كه به هضم غذا كمك كند . كسانیكه نمی توانند خیار را خوب هضم كنند باید آنرا با نمك بخورند .