( خواص خوراکیها )
زعفران گیاهی است چند ساله، به ارتفاع 10 تا 30 سانتیمتر كه دارای پیازی سخت و مدور، گوشتدار و پوشیده از غشاهای نازك و قهوهای رنگ است و طی تحقیقات انجام شده متوجه شدند كه زعفران این خاصیت را از خود نشان میدهد.
از وسط پیاز زعفران كه در واقع قاعده گیاه به حساب میآید، تعدادی برگهای دراز و باریك خارج میشود كه سطح فوقانی آنها رنگ سبز تیره ولی سطح تحتانی سبز روشن دارد.
ظاهر گلهای زعفران لولهای باریك و دراز به رنگهای بنفش، گلی و ارغوانی دیده میشود كه پرورش زعفران در نواحی مختلف خراسان و نقاط مساعد كشور صورت میگیرد.
گلهای زعفران دارای 3 پرچم و مادگی آنها مركب از خامه دراز منتهی به كلاله سرشاخه به رنگ قرمز نارنجی است كه به عنوان نام زعفران وارد بازار میشود. زعفران باعث سهولت هضم غذا نیز میشود.
این گیاه به علت اثر بیحس كننده آن بر روی اعصاب ریوی، مسكن سرفه در برونشیتهای مزمن است و در درمان حالات تشنجی و درد دندان موثر است و به صورت دم كرده 5 تا 2 گرم در لیتر مورد استفاده قرار میگیرد.