(خواص خوراکیها)
مروری بر خواص دارویی پیاز
( بدبو ولی پرخاصیت )
پیاز دارای تركیبات گوگردی، قند، كلسیم، املاح سدیم و پتاسیم، ید، سیلیس، آهن، فسفر و ویتامینهای A.B.C میباشد. پیاز دارای اسانس مخصوصی میباشد كه در اثر پختن از بین میرود. پیاز خام فعالیت معده را زیاد میكند و در نتیجه ترشح اسید كلریدریك را تشدید میكند. بنابراین كسانیكه ناراحتی معده دارند ممكن است سوزش و درد در معده خود حس كنند. اینگونه اشخاص باید پیاز پخته مصرف كنند كه ترشحات دستگاه هاضمه را منظم كرده اشتها را زیاد و دل درد و نفخ معده را درمان میكند
خواص داروئی :
۱- پیاز از نظر طب قدیم ایران گرم و خشك است و دارای خواص بسیاری است.
۲- پیاز ادرارآوری قوی است و خام و پخته آن هر دو این اثر را دارند.
۳- برای رفع گاز معده از تنطور پیاز میتوان استفاده كرد. مقادر مصرف آن ۱۰تا ۱۵قطره است كه باید در آب حل كرده و مصرف نمود.
۴- برای رفع دردهای عصبی شربت پیاز بهترین دارو است شربت پیاز به این صورت تهیه میشود: ۱۰۰ گرم پیاز خام را با ۴۰۰ گرم آب مخلوط كرده و بپزید تا له شود سپس ۴۰۰ گرم قند روی آن بریزید و بگذارید كه جوش بزند تا قند حل شود سپس آن را صاف كنید و در یخچال قرار دهید.
۵- همانطور كه گفته شد پیاز دارای انسولین گیاهی است و استفاده از آن قند خون را پائین میآورد. بیماران مبتلا به مرض قند باید حتماً هر روزه از آن استفاده كنید.
۶- اگر پیاز را له كنید و در زیر شكم شخصی كه مبتلا به احتباس ادراری است قرار دهید ادرار را باز میكند.
۷- پیاز نیم پز برای سوختگیها نیز مؤثر است.
۸- پیاز خام محرك قلب است.
۹- پیاز باكتریكش است.
۱۰- پیاز تقویتكننده و نرمكننده سینه است. برای این منظور پیاز را آب پز كرده و بخورید.
۱۱- پیاز سنگ كلیه را خرد میكند.
۱۲- پیاز پخته ملین است.
۱۳- برای رفع خارش چشم چند قطره آب پیاز را در چشم بچكانید.
۱۴- برای درمان سنگینی گوش آب پیاز را در گوش بچكانید.
۱۵- ماسك پیاز روی صورت خون را بهطرف صورت میكشاند و رنگ صورت را درخشان میكند.
۱۶- پیاز چون گرم است برای كسانیكه طبع گرم دارند مضر است و اسراف در خوردن آن موجب فراموشی و سردرد میشود.
۱۷- پیاز لثهها را محكم میكند.
۱۸- پیاز كلسیم دارد دندانها و استخوانها را تقویت میكند و از نرمی استخوان جلوگیری میكند.
۱۹- پیاز معالج عفونتهای مجاری تنفسی از قبیل ورم گلو، برنشیت، گریپ و آسم میباشد.
۲۰- برای رفع سموم بدن پیاز توصیه میشود.
۲۱- برای آنكه پیاز زود هضم شود و آنهائی كه معده حساس دارند بتوانند آ نرا بخورند و از خواص آن استفاده كنند باید موقع پختن پیاز مقداری شكر روی آن بریزید و این عمل هضم پیاز را آسانتر خواهد كرد.
۲۲- برای درمان اسهال از پوست پیاز استفاده كنید بدین صورت كه پوست پیاز را بشوئید و در مقداری آب به مدت ده دقیقه بجوشانید، سپس آن را در داخل دستمالی ریخته و فشار دهید تا شیره آن گرفته شود. بعدا این شیره را با شكر شیرین كنید و روزی چند فنجان از آن را بشوئید تا اسهال كاملاً از بین برود.
۲۳- اگر پشه یا زنبور شما را گزید فوراً یك پیاز را بریده و روی محل گزیدگی بگذارید درد و خارش فوراً ساكت میشود.
۲۴- پیاز ترشی را برای از بین بردن یرقان و تقویت معده و روده و زیاد شدن اشتها مصرف میكنند.
۲۵- اگر از بوی پیاز ناراحت میشوید میتوانید بعد از خوردن پیاز برای رفع بوی آن باقلا پخته و یا گردوی پخته و یا نان سوخته بخورید.
۲۶- تخم پیاز گرم و خشك است و برای ازدیاد نیروی جنسی مصرف میشود.
۲۷- اگز از تخم پیاز پمادی درست كنید و روی سر ببندید از ریختن مو جلوگیری میكند.
۲۸- حتماً شنیدهاید كه در قدیم برای اینكه كسی از اسرار علمی سر درنیاورد آنها را با مركب نامرئی مینوشتند و مركب نامرئی چیزی غیر از آب پیاز نیست.
۲۹- در خاتمه برای اینكه بوی پیاز شما را ناراحت نكند و اشك از چشمان شما جاری نشود میتوانید پیاز را زیر آب شیر پوست بگیرید یا اینكه پیاز را در داخل ظرف بزرگ آب قرار دهید و در آب آن را پوست بكنید.
30- مضرات خاصی برای مصرف پیاز بیان نشده است.